Actualiteiten
Maatschapsgeschil: oorzaken & oplossingen van conflicten in een maatschap
Samenwerken in een maatschap kan uitdagingen met zich meebrengen. We leggen uit hoe u maatschapsgeschillen kunt aanpakken en voorkomen.
Klacht aannemer bouwproject: klachttermijnen en uw rechten
Heeft u klachten over het werk van een aannemer? Leon Koning legt in deze blog uit hoe u de klachttermijn kunt naleven en uw rechten kunt beschermen.
Activa-passiva transactie: belangrijke voordelen en overwegingen
Ontdek wat een activa-passiva transactie is, hoe het werkt en waarom het bij bedrijfsovernames voordelig kan zijn voor zowel de koper als de verkoper.
Overnames in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB)
Groeiambities van uw MKB door overnames realiseren? Advocaat Leon Koning legt de stappen voor een succesvolle overname uit.
Huis verhuren met hypotheek: wat moet u weten?
Huis met hypotheek verhuren? Advocaat Leon Koning bespreekt regels en voorwaarden van uw hypotheekbank en het proces van toestemming voor verhuur.
Lekkage: draait de VvE op voor de schade?
Flinck Advocaten bespreekt de aansprakelijkheid van een eigenaar vanwege schending van zijn onderhoudsplicht.
Voortzettingsbeding maatschap
Wat zijn de gevolgen van opzegging van een maatschap? En hoe werkt voortzetting van een maatschap in de praktijk? U leest het hier.
Onrechtmatige executie
Wanneer u een geldvordering hebt op een ander, dan wilt u dat de betaling spoedig rond is. In de praktijk gaat dit geregeld niet zonder problemen. Lees hier meer.
Informeren einde huur
Een huurovereenkomst voor woonruimte kan worden aangegaan voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd. Flinck Advocaten licht het onderwerp verder toe.
Mondelinge uitspraak
Wat houdt een mondeling vonnis precies in en welke aspecten komen hierbij kijken? Een advocaat van Flinck Advocaten vertelt u meer hierover.
Bestuurdersaansprakelijkheid voor een huurschuld
Is de bestuurder naast de vennootschap op grond van een onrechtmatige daad aansprakelijk gesteld? Dan spreken we van bestuurdersaansprakelijkheid.
Wat is paulianabeslag?
Wat is paulianabeslag precies en welke aspecten komen hierbij kijken? In deze blog vertelt een advocaat van Flinck Advocaten u graag meer hierover.
Vernietiging besluit wijziging van de splitsingsakte
BIj besluit wijziging van de splitsingsakte, kan appartementseigenaar die het niet eens is naar de rechter stappen om dat besluit te laten vernietigen.
Wijziging splitsingsakte nodig bij aanbouw of opbouw?
Veel VvE’s worden geconfronteerd met de vraag of dit mogelijk is, moet worden toegestaan en of daar een splitsingsaktewijziging voor nodig is.
Onrechtmatige opzegging van een agentuurovereenkomst
Opzegging van een onrechtmatige agentuurovereenkomst, wat zijn de gevolgen hiervan? Vincent Melens legt het u uit.
Matiging van de contractuele boete
In een overeenkomst kan een contractuele boete worden opgenomen. Bijvoorbeeld in een koopovereenkomst voor een huis zie je dit vaak terug.
De contractuele boete in de koopovereenkomst
Een huis kopen is enorm spannend en er komt veel bij kijken. Als je een koopovereenkomst ondertekent, ben je hier aan gebonden.
Beëindiging van een overeenkomst
Een afspraak met een handtekening is zo gedaan. Maar hoe beëindig je de overeenkomst als je toch niet gelukkig bent met de gemaakte afspraken?
Lastgeving
Als de opdrachtgever een opdracht aan de opdrachtnemer verstrekt, is er sprake van een overeenkomst van opdracht. Een bijzondere vorm hiervan is de lastgeving.
Wat is een bankgarantie?
Wat is een bankgarantie, hoe werkt het en in welke gevallen wordt hiervan gebruik gemaakt? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten legt uit.
Wat is domiciliekeuze?
In officiële contracten, processtukken en deurwaardersexploten wordt soms een bepaling opgenomen over een ‘domiciliekeuze’? Wat betekent dit?
Een faillissement voorkomen met de WHOA
Zonder toestemming van schuldeisers een faillissement voorkomen? Dat kan sinds de nieuwe wet: de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (‘WHOA’).
Huurkorting en Corona
Huurkorting en corona. Huurders van een cafe, hotel of winkel kunnen tot wel 50% huurkorting krijgen. Lees meer over hoe huurkorting werkt.
De verklaringsprocedure in de conservatoire fase
In de executoriale fase is het mogelijk om een verklaringsprocedure te beginnen. Ook in de conservatoire fase kan dit heel nuttig zijn.
Tekortkoming in de nakoming van de NVM koopovereenkomst
Het nakomen van afspraken is niet altijd een gegeven. Wat zijn de gevolgen van tekortingkoming in de nakoming van een koopovereenkomst?
Verborgen gebreken en normaal gebruik garantie van de NVM koopakte
Het is de schrik van elke huizenkoper, wanneer er verbrogen gebreken blijken te zijn. En wanneer verhindert een gebrek het normaal gebruik?
De verklaringsprocedure bij executoriaal beslag
Wanneer je wederpartij ondanks een veroordelend vonnis niet betaalt, dan kun je executoriaal beslag leggen om de vordering te verhalen.
Meesterclausule in koopovereenkomst
Bent u als verkoper of koper van onroerend goed een meesterclausule overeengekomen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.
Dwangsommen
Wat zijn dwangsommen? Hoe worden dwangsommen geïncasseerd? En wat gebeurt er met dwangsommen tijdens een faillissement?
Schade door een onrechtmatige daad
Als u schade heeft geleden door toedoen van een ander, dan zal u deze schade willen verhalen. Maar wanneer is er sprake van een onrechtmatige daad?
Inzage of afgifte van bewijsstukken
Wanneer iemand bekend is met de inhoud een schriftelijk bewijsmiddel maar dit niet in zijn bezit heeft, kan hij een vordering instellen.
Spoedwet tijdelijke huurcontracten, verlengen tijdelijk huurcontract?
Hoe ga je er als verhuurder mee om wanneer een tijdelijk huurcontract afloopt in de huidige crisis? Spoedwet tijdelijke huurcontracten, lees meer
Wettelijke rente, wettelijke handelsrente en contractuele rente?
Welke verschillende soorten rente bestaan er? Vanaf welk moment kan er rente worden gevorderd? Is er een max. rente die overeengekomen kan worden?
De precontractuele fase en het afbreken van onderhandelingen
De precontractuele fase is de periode voordat de overeenkomst tot stand komt. Partijen zijn nog in onderhandeling over de inhoud van de overeenkomst.
Vervangende machtiging wijziging splitsingsakte
Het wijzigen van de splitsingsakte is geen gemakkelijke opgave. Krijgt u geen medewerking van een of meerdere eigenaren voor de wijziging?
Vervangende machtiging binnen de VvE
Een eigenaar kan een machtiging van de kantonrechten laten vervangen als de handeling waar toestemming voor nodig is wordt geweigerd.
Beëindiging huurovereenkomst bedrijfsruimte wegens dringend eigen gebruik
De redenen voor verhuurder om een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte op te zeggen zijn beperkt. Opzeggen wegens dringend eigen gebruik is o.a. mogelijk.
Toestemming VvE voor het aanleggen van een dakterras
Voor het aanleggen van een dakterras is toestemming van de gemeente nodig. Ook toestemming van de VvE nodig. Lees verder.
Vernietiging van een VvE-besluit binnen een maand
Artikel 5:130 lid 2 BW bepaalt dat een verzoek tot vernietiging van een besluit van een VvE moet binnen een maand worden gedaan.
Mededelingsplicht of onderzoeksplicht naar de publiekrechtelijke bestemming van een onroerende zaak
Er wordt regelmatig geprocedeerd over de onderzoeksplicht en de mededelingsplicht bij de aankoop van onroerend goed.
Wraking van een rechter; hoe werkt het?
Op welke gronden kan eigenlijk worden gewraakt? Hoe verloopt het traject na het wrakingsverzoek? Advocaat mr. Vincent Melens over wraking.
Opzegging huurovereenkomst door verhuurder; dringend eigen gebruik
Wanneer is er sprake van dringend eigen gebruik? En aan welke voorwaarden moet een verhuurder voldoen voordat een huurovereenkomst kan beëindigen?
Wat is een voorlopig getuigenverhoor?
Wat is een voorlopige getuigenverhoor? En hoe verloopt een dergelijke procedure? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten legt uit.
Schade door een onrechtmatig beslag
Wanneer is een beslag onrechtmatig? Advocaat beslagrecht mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over schade door een onrechtmatig beslag.
Indeplaatsstelling bij bedrijfsruimte: wat kan de verhuurder doen?
Wat kan een verhuurder tegen een een door hem ongewenste indeplaatsstelling doen? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk legt uit.
Aansprakelijkheid in een maatschap
Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk als de maatschap een fout maakt? Advocaat mr. Vincent Melens bespreekt de aansprakelijkheid in een maatschap.
Het toestemmingsvereiste van artikel 1:88 BW
Bepaalde contracten mag (zélfs) een directeur-grootaandeelhouder (‘DGA’) pas aangaan met toestemming van zijn/haar partner.
Steunvordering door een betalingstoezegging teniet?
Voor het slagen van een verzoek tot faillietverklaring is vereist dat de schuldenaar meerdere schuldeisers onbetaald laat.
Overlast in de VvE: het verbod op harde vloeren
Overlast in de VvE. Valt daartegen iets te doen? Gespecialiseerd advocaat vastgoed en VvE-recht Willem van Agt legt uit. Lees verder.
Opheffen van eigenbeslag: wat is de maatstaf?
Een schuldeiser heeft de mogelijkheid om beslag te leggen op vorderingen die zijn schuldenaar op hem heeft. Zogenaamd eigenbeslag.
Makelaar aansprakelijk voor onjuiste woonoppervlakte in de verkoopbrochure
Advocaat vastgoedrecht Mathieu Vreeswijk bespreekt de makelaar aansprakelijk voor een onjuist woonoppervlakte in de verkoopbrochure.
Een niet-betalende huurder de toegang ontzeggen? Dat mag niet zomaar
Als de betalingsachterstand (te) ver oploopt, dan komt de vraag op wat de verhuurder kan en mág doen om de huurder tot betaling te bewegen.
Kruislingse verrekening in faillissement: wat is er toegestaan?
Kruislingse verrekening is als partijen afspreken dat groepsvennootschappen schulden en vorderingen over en weer mogen verrekenen.
Nederlands vs. Europees bankbeslag: wat zijn de verschillen?
In Nederland heeft een schuldeiser veel mogelijkheden om verhaal van zijn vordering(en) zeker te stellen. Advocaat Vincent Melens legt uit.
Het schriftelijkheidsvereiste: is een WhatsApp-berichtje voldoende?
In een recente procedure voor de rechtbank Limburg bleek dat (ook) met een WhatsApp-bericht niet is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste.
Executie van een pandrecht op roerende zaken: openbare of onderhandse verkoop
In deze bijdrage wordt het verschil uitgelegd tussen een bezitloos- en vuistpandrecht op roerende zaken en wordt uitgelegd hoe de verkoop verloopt.
Meerwerk: wie draait er op voor extra werkzaamheden?
Wat gebeurt er bij een afgesproken prijs als een opdrachtnemer tijdens de werkzaamheden wordt geconfronteerd met meerwerk?
Overschrijding bouwtijd: denk om de verschuldigde boete
Vaak is overschrijding van de bouwtijd gesanctioneerd met een boete of korting op de aanneemsom. Advocaat vastgoedrecht Willem van Agt legt uit.
Verweer tegen een faillissementsverzoek
Een schuldenaar kan inhoudelijk verweer tegen een faillissementsverzoek voeren. Daarmee kan hij zijn faillissement mogelijk voorkomen.
Zaakwaarneming: behartiging van andermans belang
Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten behandelt in deze bijdrage: zaakwaarneming, behartiging andermans belang.
Bestuurdersaansprakelijkheid: het ROC in Leiden
Bestuurders van het ROC Leiden zijn niet aansprakelijk voor het beleid rondom de bouw van twee nieuwe schoolpanden. Meer over bestuurdersaansprakelijkheid.
Pluraliteit van schuldeisers: de vereiste steunvordering
Voor het slagen van een verzoek tot faillietverklaring is vereist dat de schuldenaar in een toestand verkeert waarin hij heeft opgehouden te betalen.
Beëindigen van een maatschap, is dat mogelijk?
Hoe wordt een maatschap beëindigd? En wat is bijvoorbeeld het verschil tussen ontbinding en opzegging van een maatschap?
Beslag op een domeinnaam leggen, kan dat?
Beslag op een domeinnaam leggen, lees meer over de mogelijkheden. Conservatoir leveringsbeslag op een domeinnaam leggen.
Deponeren jaarrekening: let op nieuwe verkorte termijn
Termijn jaarrekening. De termijn waarbinnen de jaarrekening moet worden gepubliceerd is verkort. Binnen 12 maanden na het boekjaar, soms korter.
Digitaal stemmen binnen de VvE: digitaal vergaderen?
Steeds vaker kunnen eigenaars digitaal stemmen door hun stem, voorafgaand aan de ledenvergadering, via een online platform uit te brengen.
Executieverkoop van onroerend goed: het stappenplan
Na executoriaal beslag kan onroerend worden verkocht. Flinck Advocaten bespreekt de te nemen stappen bij executieverkoop van onroerend goed.
Executoriale veiling van onroerende zaken
Als een schuldenaar bij vonnis is veroordeeld te betalen, is het niet vanzelfsprekend dat hij dan ook de vordering voldoet.
Schuldenaar gevlucht? Vraag in Nederland zijn faillissement aan
De aanvraag van het faillissement van een schuldenaar kan een effectief drukmiddel zijn om (alsnog) betaling af te dwingen. Wat is hierbij mogelijk?
Wat is een erfdienstbaarheid?
Wat houdt erfdienstbaarheid nou eigenlijk precies in? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk licht u graag toe in dit artikel wat het betekent.
Appartement verhuren
Appartement verhuren? Flinck Advocaten bespreekt het verhuren van een eigen appartement en de mogelijkheden van een verhuurverbod binnen de VvE.
Schade in de VvE?
In uw VvE kan het voorkomen dat er gebreken aan het pand zijn waarvoor een eigenaar aansprakelijk is. Flinck Advocaten legt uit.
Tegenstemmen in de VvE onredelijk?
Tegenstemmen kan tot een rechtszaak leiden. Flinck Advocaten over deze rechtszaak en de norm waaraan het tegenstemmen wordt getoetst.
Procederen namens de VvE in 5 stappen
Elke VvE krijgt er weleens mee te maken, de keuze om een rechtszaak te starten. Flinck Advocaten bespreek de dan te nemen nemen stappen.
VvE boete: welke regels gelden er?
Binnen de VvE gelden (gedrags)regels en voorschriften. Ter voorkoming dat eigenaars de regels schenden, kan een boeteregeling gelden.
Wat zijn de kosten van een rechtszaak?
Wat zijn de kosten van een rechtszaak? En welke kosten kunt u verhalen op de wederpartij? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten legt uit.
VvE procesvolmacht: hoe werkt het?
Om namens de VvE te kunnen procederen moet het bestuur daartoe worden gevolmachtigd. Flinck Advocaten bespreek de procesvolmacht.
VvE Vergadering: wat houdt dat in?
De (jaarlijkse) ledenvergadering is het podium waarop de Vergadering haar bevoegdheden kan gebruiken door besluiten te nemen.
Opschorting en verrekening van de VvE bijdrage
De VvE bijdrage wordt periodiek door appartementseigenaars voldaan. Het kan voorkomen dat een eigenaar zijn VvE bijdrage niet wil betalen.
Aansprakelijkheid voor schulden van de VvE
Indien een VvE tijdelijk onvoldoende financiële middelen ter beschikking heeft, dan bestaat de kans dat zij haar schuldeisers niet kan betalen.
VvE bijdrage
De VvE bijdrage is de periodieke vergoeding die appartementseigenaars aan de VvE betalen. Flinck Advocaten legt uit.
Selectieve betaling
Advocaat Vincent Melens van Flinck Advocaten over selectieve betaling in het zicht van faillissement en de mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid.
Airbnb in de huurwoning
Voor een appartementseigenaar binnen een gebouw geldt doorgaans een verbod tot verhuur via Airbnb, tenzij de VvE toestemming geeft.
Stoppen met een coöperatie: is dat mogelijk?
Een eigenaar van een bungalow op een park is vaak lid van een VvE of een coöperatie. Wat zijn de mogelijkheden om te stoppen met een coöperatie?
Vakantieverhuur niet zonder risico’s
Het is niet altijd toegestaan een eigen woning voor vakantieverhuur aan te bieden. Flinck Advocaten over het verbod op vakantieverhuur.
Beslag gelegd op rekening van de Staatsloterij
Loterijverlies heeft voor bijna EUR 122 miljoen beslag gelegd op rekening van de Staatsloterij. Advocaat mr. Vincent Melens legt uit.
Snel incasseren
Indien na een veroordeeld vonnis toch niet wordt betaald, dan kunnen de bezittingen van de schuldenaar worden geëxecuteerd. Lees hier meer erover.
Belangenafweging ex 7:230a BW
Hoe gaat de rechter om met de belangenafweging bij ontruimingsbescherming? Advocaat mr. M.F.A. Vreeswijk legt uit.
Conservatoir beslag opheffen
Een schuldeiser kan conservatoir beslag leggen op de bezittingen van zijn schuldenaar. Flinck Advocaten over het opheffen van conservatoir beslag.
Volmacht: wat houdt dat precies in?
Wat is een volmacht? En wat gebeurt er bij het ontbreken van een (toereikende) volmacht? Advocaat mr. Vincent Melens over volmacht.
Boete voor de niet-ingeschreven VvE
Het lidmaatschap van een VvE is voor iedere appartementseigenaar verplicht. U kunt te maken krijgen met een actieve, maar ook met een slapende VvE.
Opschorting: uitstellen van de eigen prestatie
Wanneer één van de twee partijen niet nakomt, dan zal de ander geneigd zijn de eigen prestatie achter te houden. Flinck Advocaten over opschorting.
Vereniging: wie is de eigenaar?
Flinck Advocaten over de vraag: wat is het verschil tussen de vereniging van eigenaars en de vereniging van eigenaren?
Arbitrage, hoe werkt het?
Arbitrage is een vorm van particuliere conflictbeslechting. Bij arbitrage zal niet de gewone rechter, maar een arbiter zich over een geschil buigen.
Bindend advies
Bindend advies is net zoals arbitrage een vorm van ‘alternative dispute resolution’. Flinck Advocaten bespreekt bindend advies.
Regresrecht
Wat is regres of een regresrecht? Hoe ontstaat een regresrecht? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten bespreekt regres en het regresrecht.
Vertegenwoordiging van een BV
Vertegenwoordiging van een BV. Wie is bevoegd? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten bespreekt dit onderwerp.
Executie na een vonnis
Een schuldenaar kan door een rechter worden veroordeeld tot betaling van een schuld. Flinck Advocaten over deze executie na een vonnis.
Persoonlijke aansprakelijkheid van de curator
Een curator kan gedurende de afwikkeling van het faillissement fouten maken. Hierdoor kunnen schuldeisers of andere betrokkenen schade lijden.
Voorbeeldovereenkomst: overeenkomst van cessie
Als ondernemer kunt u uw vorderingen op debiteuren overdragen. Wilt u een vordering overdragen? Download gratis de voorbeeldovereenkomst.
Kosten verrekenen met huur na gebreken
De vraag of herstel altijd voor rekening van de verhuurder komt en over het verrekenen van herstelkosten met aankomende huurtermijnen.
Sale-and-leaseback en het fiduciaverbod
Wat is sale-and-leaseback? Ondernemingsrecht advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over sale-and-leaseback en het fiduciaverbod.
Eigenbeslag wat zijn de mogelijkheden
Wat is eigenbeslag? En onder welke omstandigheden kan eigenbeslag uitkomst bieden? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk bespreekt het eigenbeslag.
Schade vanwege illegale onderhuur
Een verhuurder kan worden geconfronteerd met illegale onderhuur. Flinck Advocaten over de financiële schade vanwege onderhuur.
Boetebeding in de huurovereenkomst
Huurder kan zijn huurovereenkomst overtreden. Flinck Advocaten over de toepasselijkheid van het boetebeding in de huurovereenkomst.
Uitsluiting van aansprakelijkheid beperken
Adviseurs willen zoveel mogelijk hun aansprakelijkheid beperken. Daarom hanteren adviseurs een exoneratiebeding in de algemene voorwaarden.
De ballotageregeling in de VvE nader besproken
Heeft u een appartementsrecht en wilt u bijvoorbeeld verhuren? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over de ballotageregeling in de VvE
Openbaar betekenen, is uw wederpartij met de noorderzon vertrokken?
Het procesrecht kent diverse mogelijkheden voor oproeping in een civiele procedure. Advocaat Mathieu Vreeswijk over openbaar betekenen.
Verzet of hoger beroep bij faillissement: de ingrijpende gevolgen
Advocaat faillisementsrecht mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten bespreekt de mogelijkheden verzet of hoger beroep bij faillissement.
Voorbeeldbrief eigendomsvoorbehoud en recht van reclame
Afnemer failliet? Flinck Advocaten biedt u een gratis voorbeeldbrief eigendomsvoorbehoud en recht van reclame.
Schadevergoeding: strafbaar feit
Procesrecht advocaten van Flinck Advocaten over het afdwingen van schadevergoeding na een strafbaar feit, met nadruk op de civielrechtelijke route.
Proceskostenveroordeling
Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten bespreekt de kosten en proceskostenveroordeling in een civiele procedure.
Vreemdelingenbeslag
Wilt u beslag leggen ten laste van een buitenlandse partij op goederen in Nederland? Bekijk praktische mogelijkheden vreemdelingenbeslag.
Overdracht van vorderingen door cessie
Ook vorderingen kunnen worden overgedragen. Advocaat mr. Vincent Melens over de overdracht van vorderingen door cessie.
Schade door een fout van een notaris
De notaris vervult een bijzondere positie in het rechtsverkeer. Van hem wordt deskundigheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid verwacht.
Financiering door crowdfunding: het opkomend fenomeen
Wat is crowdfunding? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten bespreek de juridische aspecten van financiering crowdfunding.
Het civielrechtelijke bestuursverbod
Advocaat faillissementsrecht mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten beantwoordt de belangrijkste vragen over het civielrechtelijke bestuursverbod.
De klachtplicht: wat kunt u eraan doen?
Wat is de klachtplicht? En in welke gevallen speelt de klachtplicht een rol? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over de klachtplicht.
Vormerkung verbeterde werking bij beslag op de koopsom
De werking van de vormerkung heeft een verbeterde werking bij beslag op de koopsom. Lees meer over beslag op de onroerende zaak en de vormerkung.
Administratieplicht: financiële positie van uw onderneming
Wat wordt er bedoeld met de administratieplicht? Aan welke vereisten moet een administratie voldoen? Advocaat Vincent Melens legt uit.
Courtage vragen aan huurder, makelaars opgelet!
Vaak mag geen courtage worden gevraagd aan huurders. Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk van Flinck Advocaten legt uit.
Short stay verhuur van een huurwoning
Het komt tegenwoordig veelvuldig voor dat een (sociale) huurwoning door een huurder tijdelijk wordt onderverhuurd aan bijvoorbeeld toeristen.
Schadestaatprocedure
Wat is een schadestaatprocedure? Wat is het verschil met een gewone procedure? Advocaat Vincent Melens over de schadestaatprocedure.
Een V.O.F zonder contract
Een maatschap of een vennootschap onder firma zonder contract, kan dat? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk van Flinck Advocaten legt uit.
Natrekking, uitgelegd
Horizontale en verticale natrekking zijn een bijzonder vorm van eigendomsverkrijging. Advocaat mr. M.F.A. Vreeswijk over natrekking.
Gemengde overeenkomst huur en zorg
Vaak biedt een zorginstelling naast zorg ook woonruimte. Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over de gemengde overeenkomst huur en zorg.
Ontruimingsbescherming kantoorruimte
Ontruimingsbescherming kantoorruimte, in deze bijdrage legt advocaat huurrecht mr. Mathieu Vreeswijk uit hoe de ontruimingsbescherming werkt.
Aansprakelijkheid voor verplichtingen van v.o.f.
Treedt u toe tot een v.o.f. of wilt u uittreden? Advocaat Mathieu Vreeswijk over de aansprakelijkheid voor verplichtingen van de v.o.f.
Huurkoop: bijzondere vorm van koop op afbetaling
Wat is huurkoop? En wat zijn de gevolgen van huurkoop in een faillissement? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten legt uit.
Ten uitvoer leggen van een vonnis binnen Europa
Ten uitvoer leggen van een vonnis binnen europa? Advocaat Mathieu Vreeswijk over het ten uitvoer leggen van een vonnis binnen Europa.
Retentierecht en derdenwerking in de bouw
Retentierecht en derdenwerking. Aannemer controleer altijd wie eigenaar is van de bouwgrond! Het risico bestaat dat u het retentierecht misloopt.
Retentierecht aannemer, zo werkt het
Een retentierecht uitoefenen als aannemer. Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over het retentierecht in de bouw en de toepassing daarvan.
Samenhangende overeenkomsten
Wanneer is er sprake van samenhangende overeenkomsten? En wat zijn de gevolgen daarvan? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten.
Opzegging kredietovereenkomst
Wat zijn de voorwaarden voor geldige opzegging kredietovereenkomst door bank? Advocaat mr. Vincent Melens over de kredietovereenkomst.
Verjaring
Wat is verjaring? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over verjaring, de toepasselijke verjaringstermijnen en stuiting.
Paulianeus handelen
Wanneer is er sprake van paulianeus handelen? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over paulianeus handelen.
Schenking, wat is dat eigenlijk?
Schenking, wat is dat eigenlijk? En wat zijn de (juridische) kenmerken van schenking. Advocaat mr. Vincent Melens licht schenking toe.
Conflict of ruzie met de curator
Heeft u een conflict of ruzie met de curator? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over een conflict of ruzie met de curator.
Incasso servicekosten VvE
Wordt u als VvE geconfronteerd met onbetaalde servicekosten? Hier vindt u een gratis dagvaarding en uitleg over hoe de incasso servicekosten VvE.
Doorstart na een faillissement
De kranten staan er vol mee: doorstart na een faillissement. Maar wat is een doorstart? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten legt uit.
Wat is verrekening?
Verrekening komt in de praktijk vaker voor dan wij denken, maar wanneer en onder welke voorwaarden mag een schuldenaar eigenlijk verrekenen?
Toepassing van lijfsdwang
Indien een wederpartij zich niet houdt aan een uitspraak van de rechter, wat kunt u dan nog doen? Uw advocaat kan in dat geval dwangmaatregelen treffen.
Conservatoir beslag; wat zijn onder andere de mogelijkheden?
Conservatoir beslag is bedoeld om verhaal veilig te stellen. Maar wat is precies het verschil tussen de verschillende mogelijkheden?
Ontbinden van een koopovereenkomst, de ontvangsttheorie
Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk bespreekt de mogelijkheden tot het ontbinden van een koopovereenkomst en de ontvangsttheorie.
Mag een particuliere verkoper zich beroepen op het schriftelijkheidsvereiste?
Advocaat vastgoedrecht mr. Mathieu Vreeswijk over de vraag wanneer het schriftelijkheidsvereiste uit artikel 7:2 BW van toepassing is.
Arbitraal vonnis
Een arbitraal vonnis ten uitvoer leggen is pas mogelijk nadat een exequatur is verkregen. Advocaat Mathieu Vreeswijk van Flinck Advocaten legt uit.
Arbitraal vonnis Scheidsgerecht
Advocaat Mathieu Vreeswijk legt uit in welke gevallen een arbitraal vonnis van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg kan worden vernietigd
Verjaring binnen de VvE
De verjaring binnen de VvE uitgelegd aan de hand van gerechtelijke uitspraken, door VvE-specialist advocaat mr. Mathieu Vreeswijk.
Kettingbeding, zo werkt het
Wat is een kettingbeding? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over het kernbeding en het verschil met een kwalitatieve verplichting.
Kwalitatieve verplichting
Wat is precies een kwalitatieve verplichting? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk van Flinck Advocaten over de kwalitatieve verplichting.
Hoofdelijkheid en borgtocht
Hoofdelijkheid en borgtocht zijn persoonlijke zekerheidsrechten. Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over de verschillen en waar moet u op letten.
Pandrecht en bodembeslag, mededeling melden?
Hoe om te gaan met pandrecht en bodembeslag van de fiscus? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over de wettelijke mededelingsplicht.
Second opinion door een advocaat
Ontevreden over uw rechtsbijstandverzekering? Advocaat Vincent Melens over de mogelijkheid van een second opinion door een advocaat.
Uitleg erfdienstbaarheid, uitleg van de notariële akte
Heeft u advies nodig over erfdienstbaarheden en notariële akten? Lees meer over uitleg erfdienstbaarheid en de uitleg van notariële akten.
Beslag op koopsom
Beslag op koopsom en vormerkung. Wilt u beslag laten leggen op de koopsom van een onroerende zaak, dat kan ook nog nadat de koop is ingeschreven.
Ruzie binnen een maatschap
De gevolgen van ruzie binnen een maatschap kunnen ingrijpend zijn. Vincent Melens over mogelijkheden voor oplossingen.
Decharge: het gevaar voor aansprakelijkheid geweken?
Ondernemingsrecht advocaat mr. Vincent Melens over decharge en de gevolgen van een dechargebesluit voor (eventuele) aansprakelijkheid.
De maatschap: wie ondernemen er?
mr. Vincent Melens over de maatschap, aansprakelijkheid en de onderwerpen die in een maatschapsovereenkomst geregeld worden.
Rechtsbijstandverzekering geeft recht op vrije advocaatkeuze
Heeft u recht van vrije advocaatkeuze met een rechtsbijstandverzekering? Advocaat Vincent Melens vertelt meer over vrije advocaatkeuze!
Aansprakelijkheid bestuurder
Advocaat mr. Vincent Melens over de aansprakelijkheid van een bestuurder en de kans aansprakelijk te worden gesteld door een curator.
Vernietiging koopovereenkomst
Vastgoed advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over vernietiging van een koopovereenkomst en schadevergoeding bij schending van garanties.
Klachtplicht bij koop van onroerend goed
Klachtplicht bij koop van onroerend goed. Klaag tijdig anders vervallen uw rechten! Mathieu Vreeswijk vertelt over Klachtplicht bij koop van onroerend goed.
Bewaarneming komt in de praktijk vaak voor
Bewaarneming komt in de praktijk vaak voor. Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over de juridisch aspecten van bewaarneming.
Een dienstwoning, bijzondere last of beperking ex 7:15 BW?
Een dienstwoning, bijzondere last of beperking ex 7:15 BW? Advocaat Mathieu Vreeswijk over de bijzondere last of beperking van een dienstwoning.
Factuur niet betaald door een opdrachtgever?
Heeft een opdrachtgever een factuur niet betaald? Advocaat Vincent Melens over incasso en het innen van een niet betaalde factuur.
Faillissement van uw afnemer uitgesproken?
Als een afnemer failliet gaat, staat een leverancier niet altijd met lege handen. Advocaat Vincent Melens over het recht van reclame.
Eigendomsvoorbehoud bij faillissement
Wat is een eigendomsvoorbehoud? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk legt uit waar u op moet letten bij het vestigen van een rechtsgeldig eigendomsvoorbehoud.
Verzet instellen faillissement
In bepaalde gevallen kan een schuldenaar verzet instellen tegen een faillietverklaring. Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten legt uit.
Turboliquidatie
De wet bepaalt dat een BV kan worden ontbonden met en zonder vereffening. Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over turboliquidatie.
Juridische procedure
Heeft u een dagvaarding ontvangen? Of overweegt u zelf een vordering in te stellen? Plotseling krijgt u te maken met een hoop nieuwe juridische termen
Geconfronteerde verhuurder, huurder eruit zetten bij overlast
Advocaat huurrecht Mathieu Vreeswijk over “een huurder eruit zetten bij overlast”. Wanneer kan de huurovereenkomst ontbonden worden.
Onrechtmatige concurrentie, zonder concurrentiebeding
Onrechtmatige concurrentie zonder concurrentiebeding. Zonder concurrentiebeding kan sprake zijn van onrechtmatige concurrentie.
Erfdienstbaarheid vestiging, verjaring en opheffing
Wilt u juridisch advies over de vestiging, verjaring of opheffing van een erfdienstbaarheid? De advocaten van Flinck Advocaten helpen u graag verder.
Indeplaatsstelling bij winkelruimte
Indeplaatsstelling bij winkelruimte. Wilt u een huurcontract van winkelruimte overdragen? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over Indeplaatsstelling.
Retentierecht
Weigert een klant of opdrachtgever te betalen? Het retentierecht kan uitkomst bieden. Advocaat mr. Vincent Melens over het retentierecht.
Onbevoegde onderhuur
Onderhuur is over het algemeen niet toegestaan. Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk van Flinck Advocaten over (illegale) onderhuur.
Eenmanszaak
Eenmanszaak. Wilt u meer informatie of juridische hulp bij het starten van een eenmanszaak? Flinck Advocaten helpt u graag verder.
Liquidatie en ontbinding van een BV; hoe werkt het?
Houdt een BV direct op met bestaan als er sprake is van liquidatie en ontbinding? Advocaat Vincent Melens vertelt meer over liquidatie en ontbinding van een BV.
Aansprakelijkheid makelaar bij een all-in huurprijs
Hoe zit het met een aansprakelijkheid makelaar bij een all-in huurovereenkomst? Mr. Mathieu Vreeswijk van Flinck Advocaten legt het u graag uit.
VvE besluit vernietigen? Nietig of vernietigbaar
Wilt u een besluit van de VvE-vergadering ongedaan maken? Mr. Vreeswijk legt u graag meer uit over het vernietigen van een VvE besluit.
Medehuur: contractueel of wettelijk medehuurderschap
Medehuurderschap is op te splitsen in contractueel of wettelijk medehuurderschap. Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk vertelt meer.
Eigen bedrijf starten: welke rechtsvorm?
Wilt u een eigen bedrijf starten? Advocaat mr. Vincent Melens over het starten van een eigen bedrijf en de keuze voor een rechtsvorm.
Dwangsom
In sommige gevallen kan het verstandig zijn om de rechter in een procedure te verzoeken om een dwangsom op te leggen aan de tegenpartij.
Betalingstermijn
Dit jaar is de betalingstermijn tussen bedrijven en overheden wettelijk vastgelegd. Advocaat mr. Vincent Melens over de wettelijke betalingstermijn.
Salaris niet betaald?
Heeft u werkgever uw salaris niet betaald? Mr. Vincent Melens over het instellen van een loonvordering en het incasseren van uw salaris.
Hoger beroep faillissement?
Hoger beroep faillissement of verzet? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over hoger beroep en verzet tegen uw faillietverklaring.
Schuldeisersverzuim
Schuldeisersverzuim wordt geregeld in artikelen 6:58 BW en 6:59 BW. Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over schuldeisersverzuim.
Huurder eruit zetten
In geval van een betalingsachterstand van een huurder kan de verhuurder de huurovereenkomst laten ontbinden en de huurder eruit zetten.
Wat is agentuur?
Wat is agentuur? En wat wordt er geregeld in een overeenkomst van agentuur? mr. Vincent Melens over agentuur en een agentuurovereenkomst.
Incassokosten
Per 1 juli 2012 worden incassokosten berekend als percentage van het bedrag dat uw schuldenaar aan u verschuldigd is. Bekijk de nieuwe tarieven.
Bedrijfsovername
Bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over de verschillende stappen bij een bedrijfsovername.
Aanbetaling en faillissement
Consumenten hebben steeds meer vragen over hun rechten in het geval van faillissement van een onderneming. mr. Vincent Melens over de gevolgen.
Lijfsdwang
Hoe werkt lijfsdwang precies? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over lijfsdwang en de praktische toepassing daarvan.
Kort geding procedure
Een kort geding procedure biedt uitkomst als u snel een rechterlijke beslissing nodig heeft in een spoedeisende kwestie. Flinck Advocaten legt het graag uit.
Incasseren van een onbetaalde vordering
Heeft u nog vragen over het incasseren van een vordering, aarzelt u dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met Mathieu Vreeswijk.
Handelsnaam beschermen?
Wordt uw handelsnaam gebruikt door een concurrent? Advocaat mr. Vincent Melens legt uit hoe u uw handelsnaam kunt beschermen?
Dagvaarding ontvangen?
Heeft u een dagvaarding ontvangen? Advocaat mr. Mathieu Vreeswijk over wat u moet doen als u een dagvaarding heeft ontvangen.
Tijdelijk verhuren van uw woning, nieuwe leegstandswet van kracht
Tijdelijk verhuren van uw leegstaande woning was al langer mogelijk. Per 1 juli 2013 is het ook nog financieel aantrekkelijk geworden.
Beslag leggen op een bankrekening
Heeft u een vordering op een klant en wilt u daarvoor beslag leggen op een bankrekening? Advocaat mr. Vincent Melens legt uit.
Advocatuur anno 2025
De tarieven in de advocatuur staan steeds meer onder druk. Cliënten zijn kritisch op juridische kosten. Flinck Advocaten biedt een alternatief.