Einde aan bepaalde tijd huurovereenkomsten?

Geplaatst door: Willem van Agt

Op dit moment is het mogelijk om huurovereenkomsten voor bepaalde tijd aan te gaan. Daarin zal verandering komen op korte termijn. Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer heeft inmiddels ingestemd met een wetsvoorstel dat het niet meer mogelijk maakt om tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten.

Wetsvoorstel vaste huurcontracten

Het wetsvoorstel Wet vaste huurcontracten is op 16 mei 2023 door de Tweede Kamer aangenomen. De plenaire behandeling door de Eerste Kamer vond plaats op 7 november 2023. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 14 november 2023 na stemming eveneens aangenomen. Naar verwachting wordt de wet op 1 juli 2024 van kracht.

Doel van de wet en gevolgen

Deze wet heeft als doel huurders beter te beschermen. De kern is dat het in principe niet meer mogelijk is om tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten. Dat geldt zowel voor zelfstandige woonruimten als voor onzelfstandige woonruimten (kamers). Met deze wet wordt de mogelijkheid om woonruimte tijdelijk te verhuren afgeschaft.

Daarmee komt dus de mogelijkheid om zelfstandige huurruimte voor maximaal twee jaar te verhuren zonder huurbescherming te vervallen. Dit zal grote impact hebben op de woningmarkt. Zowel op de huur- als de koopwoningen. Of die impact positief of negatief zal uitpakken voor woningzoekers zal moeten blijken. Verschillende grote hypotheekverstrekkers zijn al kritisch geweest over het invoeren van deze wet. Woningcorporaties zijn echter weer overwegend positief.

Tot 1 juli 2024 blijft het nog mogelijk om tijdelijke huurcontracten te sluiten die van rechtswege eindigen. De nieuwe wet is namelijk niet van toepassing op bestaande tijdelijke huurovereenkomsten.

Vragen over (tijdelijke) huurovereenkomsten?

Heeft u vragen over (tijdelijke) huurovereenkomsten? Wilt u weten welke mogelijkheden u nu en in de toekomst heeft om tijdelijk te verhuren? Heeft u een andere vraag over huurovereenkomsten? Neemt u dan gerust contact op met advocaat Willem van Agt van Flinck Advocaten, via telefoonnummer 020 – 26 10 234 of per e-mail: [email protected].