Beslag opheffen
Is er ten onrechte beslag gelegd en wilt u dat beslag opheffen? Een beslag leggen gaat in Nederland vrij eenvoudig, maar hoe krijgt u een eenmaal gelegd beslag opgeheven? Advocaat beslag- en executierecht mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten bespreekt de mogelijkheden.
Conservatoir beslag
Om er zeker van te zijn dat een schuldenaar uiteindelijk kan voldoen aan een vonnis, is het verstandig om voorafgaand aan een procedure (conservatoir) beslag te leggen. Dit zorgt ervoor dat u uw vordering ook daadwerkelijk kan innen, nadat u door de rechter in het gelijk bent gesteld. Dit beslag kan worden gelegd op het gehele vermogen van de schuldenaar. In Nederland gaat dit – in tegenstelling tot andere (Europese) landen – vrij eenvoudig. Keerzijde hiervan is dat een schuldeiser ook eenvoudig beslag kan (laten) leggen op bijvoorbeeld uw huis, de auto of de bankrekening. Zelfs als deze vordering onterecht is.
Summierlijk blijken van de ondeugdelijkheid
De wet bepaalt dat een voorzieningenrechter in een kort geding procedure een beslag kan opheffen als ‘summierlijk van de ondeugdelijkheid van de vordering’ is gebleken. Dit betekent dat degene die opheffing van het beslag vordert aannemelijk moet maken dat de door de beslaglegger gepretendeerde vordering ondeugdelijk is. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als de vordering niet bestaat of door verjaring teniet is gegaan.
Zekerheidstelling
Daarnaast bepaalt de wet dat een beslag opgeheven moet worden, indien er voldoende vervangende zekerheid wordt gesteld. Meestal gebeurt dit in de vorm van een bankgarantie, maar het is natuurlijk ook denkbaar dat er een pand- of hypotheekrecht wordt verstrekt. Deze zekerheid komt in plaats van het gelegde (conservatoire) beslag.
Advocaat beslag- en executierecht
Wilt u meer informatie over een beslag opheffen of bent u op zoek naar een beslag advocaat?

Vincent Melens
Advocaat/ oprichter
Neem vrijblijvend contact op met mr. Vincent Melens, een gespecialiseerde advocaat verbintenissenrecht van Flinck Advocaten.
Telefoonnummer: 020 – 26 10 234
E-mail: melens@flinckadvocaten.nl
Actualiteiten
De verklaringsprocedure in de conservatoire fase
In de executoriale fase is het mogelijk om een verklaringsprocedure te beginnen. Ook in de conservatoire fase kan dit heel nuttig zijn.
Lees meerTekortkoming in de nakoming van de NVM koopovereenkomst
Het nakomen van afspraken is niet altijd een gegeven. Wat zijn de gevolgen van tekortingkoming in de nakoming van een koopovereenkomst?
Lees meerVerborgen gebreken en normaal gebruik garantie van de NVM koopakte
Het is de schrik van elke huizenkoper, wanneer er verbrogen gebreken blijken te zijn. En wanneer verhindert een gebrek het normaal gebruik?
Lees meerDe verklaringsprocedure bij executoriaal beslag
Wanneer je wederpartij ondanks een veroordelend vonnis niet betaalt, dan kun je executoriaal beslag leggen om de vordering te verhalen.
Lees meerMeesterclausule in koopovereenkomst
Bent u als verkoper of koper van onroerend goed een meesterclausule overeengekomen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.
Lees meerWat zijn dwangsommen? Hoe worden dwangsommen geïncasseerd? En wat gebeurt er met dwangsommen tijdens een faillissement?
Lees meer