Beslag opheffen

Is er ten onrechte beslag gelegd en wilt u dat beslag opheffen? Een beslag leggen gaat in Nederland vrij eenvoudig, maar hoe krijgt u een eenmaal gelegd beslag opgeheven? Advocaat beslag- en executierecht mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten bespreekt de mogelijkheden.

Conservatoir beslag

Om er zeker van te zijn dat een schuldenaar uiteindelijk kan voldoen aan een vonnis, is het verstandig om voorafgaand aan een procedure (conservatoir) beslag te leggen. Dit zorgt ervoor dat u uw vordering ook daadwerkelijk kan innen, nadat u door de rechter in het gelijk bent gesteld. Dit beslag kan worden gelegd op het gehele vermogen van de schuldenaar. In Nederland gaat dit – in tegenstelling tot andere (Europese) landen – vrij eenvoudig. Keerzijde hiervan is dat een schuldeiser ook eenvoudig beslag kan (laten) leggen op bijvoorbeeld uw huis, de auto of de bankrekening. Zelfs als deze vordering onterecht is.

Summierlijk blijken van de ondeugdelijkheid

De wet bepaalt dat een voorzieningenrechter in een kort geding procedure een beslag kan opheffen als ‘summierlijk van de ondeugdelijkheid van de vordering’ is gebleken. Dit betekent dat degene die opheffing van het beslag vordert aannemelijk moet maken dat de door de beslaglegger gepretendeerde vordering ondeugdelijk is. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als de vordering niet bestaat of door verjaring teniet is gegaan.

Zekerheidstelling

Daarnaast bepaalt de wet dat een beslag opgeheven moet worden, indien er voldoende vervangende zekerheid wordt gesteld. Meestal gebeurt dit in de vorm van een bankgarantie, maar het is natuurlijk ook denkbaar dat er een pand- of hypotheekrecht wordt verstrekt. Deze zekerheid komt in plaats van het gelegde (conservatoire) beslag.

Advocaat beslag- en executierecht

Wilt u meer informatie over een beslag opheffen of bent u op zoek naar een beslag advocaat?

Vincent Melens

Advocaat/ oprichter

 

Neem vrijblijvend contact op met mr. Vincent Melens, een gespecialiseerde advocaat verbintenissenrecht van Flinck Advocaten.

Telefoonnummer: 020 – 26 10 234

E-mail: [email protected]

Actualiteiten