Beslag leggen op een bankrekening

Geplaatst door: Vincent Melens

Heeft u een vordering op een klant of een afnemer en wilt u daarvoor beslag leggen op een bankrekening? In dat geval zult u een advocaat moeten inschakelen. In Nederland kan namelijk uitsluitend een advocaat beslag leggen op het vermogen van een debiteur. Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over de regels van het beslag leggen.

Conservatoir beslag

Nog voordat u een procedure start kunt u al beslag laten leggen op het vermogen van uw schuldenaar. Dit is het zogenaamde conservatoire (of bewarende) beslag en zorgt ervoor dat u uw vordering ook daadwerkelijk kan innen nadat u door de rechter in het gelijk bent gesteld. Dit beslag kan worden gelegd op het gehele vermogen van de schuldenaar, zoals het huis, de auto maar ook bijvoorbeeld op een bankrekening.

Verlof vragen

Beslag leggen begint met het opstellen van een verzoekschrift. Hierin vraagt een advocaat toestemming (dit wordt ‘verlof’ genoemd) aan de voorzieningenrechter van de rechtbank tot het leggen van beslag. Deze toestemming wordt doorgaans binnen enkele dagen verleend, maar kan onder omstandigheden ook nog dezelfde dag geregeld worden. De voorzieningenrechter verbindt aan deze toestemming de voorwaarde dat de beslaglegger binnen een korte termijn een (bodem) procedure moet starten. Vervolgens geeft de advocaat instructie aan de deurwaarder om het beslag daadwerkelijk op de bankrekening te leggen. Dit doet de deurwaarder bij het (hoofd)kantoor van de betreffende bank.

Meer informatie over de regels voor beslaglegging vindt u op www.rechtspraak.nl en in de meest recente beslagsyllabus.

Effectief

Beslag leggen op een bankrekening kan een doeltreffend middel zijn. De schuldenaar krijgt in de regel geen waarschuwing voordat er beslag wordt gelegd en het beslag zorgt ervoor dat de schuldenaar niet meer kan beschikken over het gehele saldo. Hierdoor is het een effectief drukmiddel om uw vordering voldaan te krijgen.