Eigen bedrijf starten: welke rechtsvorm?

Geplaatst door: Vincent Melens

U wilt een eigen bedrijf starten, maar welke rechtsvorm kunt u daar het beste voor gebruiken? Wordt het een besloten vennootschap (‘BV’), vennootschap onder firma (‘Vof’) of toch een eenmanszaak? Onze advocaat ondernemingsrecht mr. Vincent Melens over het starten van een eigen bedrijf en de keuze voor een rechtsvorm.

Aansprakelijkheid

De eerste keuze die gemaakt moet worden is of het een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid wordt. Een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een B.V., N.V. of een stichting) heeft een eigen vermogen. Dit betekent dat u in de regel niet aansprakelijk bent voor schulden van de onderneming. Kiest u echter voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een eenmanszaak, vof of maatschap) dan bent u ook met uw privé-vermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. In dat geval is er namelijk geen onderscheid tussen uw privé- en bedrijfsvermogen. Eventuele schuldeisers van uw onderneming kunnen zich dus ook verhalen op uw (privé)bezit.

Belastingen

Daarnaast kunnen fiscale motieven een rol spelen bij de keuze voor een rechtsvorm.  Als eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting over de winst uit de onderneming. Dit betekent dat u aanspraak kunt maken op zelfstandigenaftrek of de mkb-winstvrijstelling. Bij een BV wordt Vennootschapsbelasting (‘Vpb’) betaald over winst uit de onderneming.

Keuze eenmanszaak of BV

Het oprichten van een BV is duurder dan het inschrijven van een eenmanszaak in de Kamer van Koophandel. Dit komt doordat een BV door een notaris moet worden opgericht. Per 1 oktober 2012 is het vereiste minimumkapitaal van EUR 18.000 voor de BV afgeschaft, waardoor een belangrijke belemmering voor het oprichten van een BV is komen te vervallen. Wanneer uw onderneming veel (financiële) risico’s loopt, is het daarom verstandiger om een bedrijf te starten in de vorm van een BV.

Meer informatie en voorbeeldcontracten kunt u vinden op de website van de Kamer van Koophandel.

Ondernemingsrecht advocaat?

Wilt u meer informatie over het starten een eigen onderneming, over de keuze voor een rechtsvorm, of bent u op zoek naar een ondernemingsrecht advocaat? Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten op telefoonnummer 020 – 26 10 234 of per e-mail: [email protected]