Koopovereenkomst onroerend goed

Bij de koop en verkoop van particulier onroerend goed wordt vaak gebruik gemaakt van een standaardovereenkomsten. Te denken valt aan het modelcontract van de NVM. Bij commerciële vastgoed transacties zijn in de aankoopfase in de regel al advocaten betrokken en levert Flinck Advocaten altijd maatwerk.

Bij koop en verkoop van particulier onroerend goed wordt geregeld advies gevraagd over ontbindende voorwaarden, wettelijke bedenktijd, inschrijving van de koopovereenkomst en boetes bij ontbinding. Advocaat vastgoedrecht mr. M.F.A. Vreeswijk van advocatenkantoor Flinck Advocaten te Amsterdam verteld meer over de koopovereenkomst onroerend goed.

Ontbindende voorwaarden en financieringsvoorbehoud

In de koopovereenkomst worden vaak ontbindende voorwaarden opgenomen in het kader van de financiering, het financieringsvoorbehoud. De toezegging van de hypotheekbank is meestal nog niet binnen op het moment dat de woning wordt gekocht. Met een financieringsvoorbehoud kunnen de kopers toch de overeenkomst sluiten, maar zijn zij niet gebonden op het moment dat zij de financiering niet rond kunnen krijgen. Let daarbij goed op dat bij een beroep op het financieringsvoorbehoud “goed gedocumenteerd” aannemelijk moet worden gemaakt dat geen financiering kon worden verkregen.

Wettelijke bedenktijd

Op grond van de wet hebben de particuliere kopers van een woonhuis drie dagen de tijd om zich te bedenken. De bedenktijd gaat in op de dag nadat het koopcontract is getekend. In het weekend of op feestdagen wordt er anders geteld, klik hier voor een handige tabel.

Binnen deze drie dagen mag de koper zonder opgave van redenen te kennen geven dat hij van de koop afziet. Het gevolg daarvan is dat de koopovereenkomst is ontbonden. Het is raadzaam om op een later moment te kunnen bewijzen dat deze kennisgeving heeft plaatsgevonden. Vraag daarom altijd een ontvangstbevestiging of maak gebruik van een deurwaarder voor de kennisgeving.

Advocaat vastgoedrecht

Koop en verkoop van onroerend goed is een specialistisch onderdeel van het vastgoedrecht. De belangen zijn groot en daardoor is goed advies waardevol. Een gespecialiseerde advocaat vastgoedrecht van advocatenkantoor Flinck advocaten helpt u graag verder.

Mathieu Vreeswijk

Advocaat/ oprichter

 

Neem vrijblijvend contact op met mr. Mathieu Vreeswijk, een gespecialiseerde advocaat vastgoedrecht van Flinck Advocaten.

Telefoonnummer: 020 – 26 10 234

E-mail: [email protected]

Actualiteiten in het vastgoedrecht