Koopovereenkomst onroerend goed
Bij de koop en verkoop van particulier onroerend goed wordt vaak gebruik gemaakt van een standaardovereenkomsten. Te denken valt aan het modelcontract van de NVM. Bij commerciële vastgoed transacties zijn in de aankoopfase in de regel al advocaten betrokken en levert Flinck Advocaten altijd maatwerk.
Bij koop en verkoop van particulier onroerend goed wordt geregeld advies gevraagd over ontbindende voorwaarden, wettelijke bedenktijd, inschrijving van de koopovereenkomst en boetes bij ontbinding. Advocaat vastgoedrecht mr. M.F.A. Vreeswijk van advocatenkantoor Flinck Advocaten te Amsterdam verteld meer over de koopovereenkomst onroerend goed.
Ontbindende voorwaarden en financieringsvoorbehoud
In de koopovereenkomst worden vaak ontbindende voorwaarden opgenomen in het kader van de financiering, het financieringsvoorbehoud. De toezegging van de hypotheekbank is meestal nog niet binnen op het moment dat de woning wordt gekocht. Met een financieringsvoorbehoud kunnen de kopers toch de overeenkomst sluiten, maar zijn zij niet gebonden op het moment dat zij de financiering niet rond kunnen krijgen. Let daarbij goed op dat bij een beroep op het financieringsvoorbehoud “goed gedocumenteerd” aannemelijk moet worden gemaakt dat geen financiering kon worden verkregen.
Wettelijke bedenktijd
Op grond van de wet hebben de particuliere kopers van een woonhuis drie dagen de tijd om zich te bedenken. De bedenktijd gaat in op de dag nadat het koopcontract is getekend. In het weekend of op feestdagen wordt er anders geteld, klik hier voor een handige tabel.
Binnen deze drie dagen mag de koper zonder opgave van redenen te kennen geven dat hij van de koop afziet. Het gevolg daarvan is dat de koopovereenkomst is ontbonden. Het is raadzaam om op een later moment te kunnen bewijzen dat deze kennisgeving heeft plaatsgevonden. Vraag daarom altijd een ontvangstbevestiging of maak gebruik van een deurwaarder voor de kennisgeving.
Advocaat vastgoedrecht
Koop en verkoop van onroerend goed is een specialistisch onderdeel van het vastgoedrecht. De belangen zijn groot en daardoor is goed advies waardevol. Een gespecialiseerde advocaat vastgoedrecht van advocatenkantoor Flinck advocaten helpt u graag verder.
Mathieu Vreeswijk
Advocaat/ oprichter
Neem vrijblijvend contact op met mr. Mathieu Vreeswijk, een gespecialiseerde advocaat vastgoedrecht van Flinck Advocaten.
Telefoonnummer: 020 – 26 10 234
E-mail: vreeswijk@flinckadvocaten.nl
Actualiteiten in het vastgoedrecht
Informeren einde huur
Een huurovereenkomst voor woonruimte kan worden aangegaan voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd. Flinck Advocaten licht het onderwerp verder toe.
Bestuurdersaansprakelijkheid voor een huurschuld
Is de bestuurder naast de vennootschap op grond van een onrechtmatige daad aansprakelijk gesteld? Dan spreken we van bestuurdersaansprakelijkheid.
Matiging van de contractuele boete
In een overeenkomst kan een contractuele boete worden opgenomen. Bijvoorbeeld in een koopovereenkomst voor een huis zie je dit vaak terug.
De contractuele boete in de koopovereenkomst
Een huis kopen is enorm spannend en er komt veel bij kijken. Als je een koopovereenkomst ondertekent, ben je hier aan gebonden.
Tekortkoming in de nakoming van de NVM koopovereenkomst
Het nakomen van afspraken is niet altijd een gegeven. Wat zijn de gevolgen van tekortingkoming in de nakoming van een koopovereenkomst?
Verborgen gebreken en normaal gebruik garantie van de NVM koopakte
Het is de schrik van elke huizenkoper, wanneer er verbrogen gebreken blijken te zijn. En wanneer verhindert een gebrek het normaal gebruik?