Funderen is duur, betalen de buren mee?
Bij funderingsherstel kan het aantrekkelijk zijn de kosten met de buren te delen. Toch gaat het vaak juridisch mis. Vastgoed advocaat mr. M.F.A. Vreeswijk over gezamenlijk funderingsherstel en de mogelijkheid om kosten te delen.
Mandelige muren
Veel (Amsterdamse) panden hebben gezamenlijke draagmuren. Dat wil zeggen dat de muur tussen de twee panden de draaglast voor beide panden draagt. Ze staan in dat geval niet naast elkaar. Het is simpelweg een muur die twee panden delen. In dat geval spreekt de Nederlandse wetgever van een mandeligheid. Die mandeligheid strekt zich ook uit tot de onder die draagmuur staande funderingspalen.
Reparaties, onderhoud en herstel zullen in beginsel door de gezamenlijke eigenaren moeten worden betaald. Dat bepaalt artikel 5:62 lid 2 Jo 3:170 BW. Toch is het niet zo eenvoudig. Vaak wil de eigenaar (of VvE) van het ene pand wel funderen, terwijl de eigenaar (of VvE) van het andere pand dat niet wil omwille van de kosten. Overeenstemming zal dan niet snel bereikt worden. In dat geval heeft de wetgever bepaald dat er sprake moet zijn van een noodzakelijkheid tot de gewenste vernieuwing of reparatie aan de fundering of draagmuur.
Begin niet zonder toestemming van de buren
Zonder voorafgaande toestemming beginnen aan funderingsherstel zorgt ervoor dat uiteindelijk de buren niet gehouden zijn mee te betalen, behalve wanneer sprake was van een uiterste noodzaak. Te denken valt aan instortingsgevaar van het gebouw. Een recent vonnis van de rechtbank Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van.
Wat is het stappenplan?
- Eerst moet aan de buren gevraagd worden of zij medewerking willen verlenen aan het beoogde funderingsherstel.
- Bij het uitblijven van een (positieve) reactie dient men zich tot de Kantonrechter te wenden om een vervangende toestemming te vragen.
- Eenmaal de toestemming op zak dan kan naar hartenlust gefundeerd worden en zal een vordering tot meebetalen uiteindelijk wel slagen.
Advocaat vastgoed
Heeft u nog nadere vragen?
Mathieu Vreeswijk
Advocaat/ oprichter
Neem vrijblijvend contact op met mr. Mathieu Vreeswijk, een gespecialiseerde advocaat vastgoedrecht van Flinck Advocaten.
Telefoonnummer: 020 – 26 10 234
E-mail: [email protected]
Actualiteiten in het vastgoedrecht
Het risico van verhuren zonder toestemming van de hypotheekbank
Het verhuren van je woning kan een aantrekkelijke mogelijkheid lijken om extra inkomsten te genereren. Lees verder voor meer informatie.
Koop van bouwkavel: schriftelijkheidsvereiste niet van toepassing
Flinck Advocaten belicht de recente uitspraak van de Hoge Raad en waarom zorgvuldigheid essentieel is voor zowel verkoper als koper.
Beroepstermijn en procesvolmacht bij vernietiging VvE besluit
Ontdek de essentiële overwegingen rondom beroepstermijnen bij vernietiging van VvE besluiten. Flinck Advocaten belicht recente perikelen.
Einde aan bepaalde tijd huurovereenkomsten?
Binnenkort is het voor zelfstandige en onzelfstandige woonruimten niet meer mogelijk een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten. Lees hier meer.
Aansprakelijkheid van een makelaar
Wanneer een makelaar onjuist advies geeft, kan de makelaar aansprakelijk gesteld worden voor de schade die daaruit volgt.
Zorgplicht en waarschuwingsplicht notaris
Ontdek de unieke rol van een notaris: onafhankelijk, met zorgplicht, informatie- en onderzoeksplicht, en waarschuwingsplicht.