Pandrecht
Het pandrecht is een zekerheidsrecht en kan worden gevestigd op roerende zaken, maar ook op vorderingen (bijvoorbeeld een vordering tot betaling van een geldsom). Een pandrecht verschaft de houder daarvan het (zekerheids)recht om zich met voorrang te verhalen op de roerende zaak of (geld)vorderingen van de pandgever. Advocaat mr. Vincent Melens legt de twee belangrijkste kenmerken uit, parate executie en separatist.
Ontstaan pandrecht
Een pandrecht ontstaat door vestiging daarvan. Dit kan zowel door middel van een notariële of een onderhandse akte gebeuren. In dat laatste geval schrijft de wet voor dat de onderhandse akte moet worden geregistreerd bij de Belastingdienst, zodat later het (exacte) moment van vestigen kan worden vastgesteld. Degene die het pandrecht verleent wordt de pandgever genoemd. Meestal is dit de schuldenaar die een lening of een andere (financiële) verplichting aangaat. Degene die het pandrecht ontvangt, heet de pandhouder.
Een pandrecht heeft twee belangrijke kenmerken waardoor het zich onderscheidt van andere rechten.
Parate executie
Allereerst is aan een pandrecht het recht van parate executie verbonden. Dit betekent dat de pandhouder/ schuldeiser zich kan verhalen op de verpande zaak zonder dat hij een gerechtelijke uitspraak nodig heeft op het moment dat de pandgever/ schuldenaar in verzuim is. Als het pandrecht is gevestigd op een roerende zaak (bijvoorbeeld een auto of inventaris), dan heeft de pandhouder het recht om de zaak openbaar te verkopen om zich vervolgens op de verkoopopbrengst daarvan te verhalen. Is het pandrecht gevestigd op een geldvordering, dan kan de pandhouder zich verhalen door inning van de verpande vordering.
Separatist
Het tweede kenmerk van het pandrecht is de zogenaamde seperatistenpositie van de pandhouder. Dit betekent dat de positie van de pandhouder niet wordt aangetast door een faillissement van de pandgever. De pandhouder kan de verpande zaak dus buiten het faillissement om executeren en zich op de opbrengst verhalen.
Advocaat pandrecht
Wilt u meer informatie over pandrechten, of bent u op zoek naar een advocaat voor advies over het vestigen van een pandrecht?

Vincent Melens
Advocaat/ oprichter
Neem vrijblijvend contact op met mr. Vincent Melens, een gespecialiseerde advocaat verbintenissenrecht van Flinck Advocaten.
Telefoonnummer: 020 – 26 10 234
E-mail: melens@flinckadvocaten.nl
Actualiteiten in het ondernemingsrecht
De verklaringsprocedure in de conservatoire fase
In de executoriale fase is het mogelijk om een verklaringsprocedure te beginnen. Ook in de conservatoire fase kan dit heel nuttig zijn.
Lees meerTekortkoming in de nakoming van de NVM koopovereenkomst
Het nakomen van afspraken is niet altijd een gegeven. Wat zijn de gevolgen van tekortingkoming in de nakoming van een koopovereenkomst?
Lees meerVerborgen gebreken en normaal gebruik garantie van de NVM koopakte
Het is de schrik van elke huizenkoper, wanneer er verbrogen gebreken blijken te zijn. En wanneer verhindert een gebrek het normaal gebruik?
Lees meerDe verklaringsprocedure bij executoriaal beslag
Wanneer je wederpartij ondanks een veroordelend vonnis niet betaalt, dan kun je executoriaal beslag leggen om de vordering te verhalen.
Lees meerMeesterclausule in koopovereenkomst
Bent u als verkoper of koper van onroerend goed een meesterclausule overeengekomen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.
Lees meerWat zijn dwangsommen? Hoe worden dwangsommen geïncasseerd? En wat gebeurt er met dwangsommen tijdens een faillissement?
Lees meer