Pandrecht
Ontstaan pandrecht
Een pandrecht ontstaat door vestiging daarvan. Dit kan zowel door middel van een notariële of een onderhandse akte gebeuren. In dat laatste geval schrijft de wet voor dat de onderhandse akte moet worden geregistreerd bij de Belastingdienst, zodat later het (exacte) moment van vestigen kan worden vastgesteld. Degene die het pandrecht verleent wordt de pandgever genoemd. Meestal is dit de schuldenaar die een lening of een andere (financiële) verplichting aangaat. Degene die het pandrecht ontvangt, heet de pandhouder.
Een pandrecht heeft twee belangrijke kenmerken waardoor het zich onderscheidt van andere rechten.
Parate executie
Allereerst is aan een pandrecht het recht van parate executie verbonden. Dit betekent dat de pandhouder/ schuldeiser zich kan verhalen op de verpande zaak zonder dat hij een gerechtelijke uitspraak nodig heeft op het moment dat de pandgever/ schuldenaar in verzuim is. Als het pandrecht is gevestigd op een roerende zaak (bijvoorbeeld een auto of inventaris), dan heeft de pandhouder het recht om de zaak openbaar te verkopen om zich vervolgens op de verkoopopbrengst daarvan te verhalen. Is het pandrecht gevestigd op een geldvordering, dan kan de pandhouder zich verhalen door inning van de verpande vordering.
Separatist
Het tweede kenmerk van het pandrecht is de zogenaamde seperatistenpositie van de pandhouder. Dit betekent dat de positie van de pandhouder niet wordt aangetast door een faillissement van de pandgever. De pandhouder kan de verpande zaak dus buiten het faillissement om executeren en zich op de opbrengst verhalen.
Advocaat pandrecht
Wilt u meer informatie over pandrechten, of bent u op zoek naar een advocaat voor advies over het vestigen van een pandrecht?

Vincent Melens
Advocaat/ oprichter
Neem vrijblijvend contact op met mr. Vincent Melens, een gespecialiseerde advocaat verbintenissenrecht van Flinck Advocaten.
Telefoonnummer: 020 – 26 10 234
E-mail: melens@flinckadvocaten.nl
Vernietiging van een VvE-besluit binnen een maand
Artikel 5:130 lid 2 BW bepaalt dat een verzoek tot vernietiging van een besluit van een VvE moet binnen een maand worden gedaan.
Lees meerMededelingsplicht of onderzoeksplicht naar de publiekrechtelijke bestemming van een onroerende zaak
Er wordt regelmatig geprocedeerd over de onderzoeksplicht en de mededelingsplicht bij de aankoop van onroerend goed.
Lees meerWraking van een rechter; hoe werkt het?
Op welke gronden kan eigenlijk worden gewraakt? Hoe verloopt het traject na het wrakingsverzoek? Advocaat mr. Vincent Melens over wraking.
Lees meerOpzegging huurovereenkomst door verhuurder; dringend eigen gebruik
Wanneer is er sprake van dringend eigen gebruik? En aan welke voorwaarden moet een verhuurder voldoen voordat een huurovereenkomst kan beëindigen?
Lees meerWat is een voorlopig getuigenverhoor?
Wat is een voorlopige getuigenverhoor? En hoe verloopt een dergelijke procedure? Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten legt uit.
Lees meerSchade door een onrechtmatig beslag
Wanneer is een beslag onrechtmatig? Advocaat beslagrecht mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over schade door een onrechtmatig beslag.
Lees meer