Conservatoir of executoriaal beslag
Heeft u een vordering? En wilt u beslag laten leggen? Voor het leggen van beslag heeft u een advocaat nodig. Maar wat is het verschil tussen conservatoir of executoriaal beslag? En hoe verloopt het verdere proces? Advocaat Vincent Melens van Flinck Advocaten legt uit hoe het werkt.
Conservatoir of executoriaal beslag
Conservatoir beslag wordt ook wel een bewarend beslag genoemd. Voorafgaand of tijdens een (bodem)procedure kunt u vermogensbestanddelen zoals een auto, huis of aandelen laten beslaan. Dit zorgt ervoor dat de schuldenaar deze vermogensbestanddelen niet meer mag verkopen gedurende de (bodem)procedure. Ook is het mogelijk om op de bankrekening en/ of het salaris van de schuldenaar beslag te laten leggen.
Conservatoir beslag kan de schuldenaar behoorlijk onder druk zetten. U kunt zich voorstellen dat een beslag op de bankrekening en het salaris van de schuldenaar snel tot overleg zal leiden en in veel gevallen zelfs tot betaling of een schikking, dat nog voordat u een (bodem)procedure heeft gevoerd.
Voor het leggen van conservatoir beslag heeft u eerst toestemming (verlof) nodig van de voorzieningenrechter. Flinck Advocaten kan deze toestemming voor u aanvragen door het opstellen van een verzoekschrift.
Executoriaal beslag
In het geval u al een vonnis heeft kunt u executoriaal beslag laten leggen. Dit wordt ook wel uitwinnend beslag genoemd. Indien de schuldenaar niet betaalt zullen uiteindelijk de beslagen spullen worden verkocht op een executieveiling.
Ook kunt u executoriaal beslag laten leggen op een bankrekening of op salaris. De bank of de werkgever is dan verplicht het geld aan u af te dragen in plaats van aan de schuldenaar.
Advocaat beslag- en executierecht
Heeft u vragen over conservatoir of executoriaal beslag?

Vincent Melens
Advocaat/ oprichter
Neem vrijblijvend contact op met mr. Vincent Melens, een gespecialiseerde advocaat beslag- en executierecht van Flinck Advocaten.
Telefoonnummer: 020 – 26 10 234
E-mail: melens@flinckadvocaten.nl
Actualiteiten
De verklaringsprocedure in de conservatoire fase
In de executoriale fase is het mogelijk om een verklaringsprocedure te beginnen. Ook in de conservatoire fase kan dit heel nuttig zijn.
Lees meerTekortkoming in de nakoming van de NVM koopovereenkomst
Het nakomen van afspraken is niet altijd een gegeven. Wat zijn de gevolgen van tekortingkoming in de nakoming van een koopovereenkomst?
Lees meerVerborgen gebreken en normaal gebruik garantie van de NVM koopakte
Het is de schrik van elke huizenkoper, wanneer er verbrogen gebreken blijken te zijn. En wanneer verhindert een gebrek het normaal gebruik?
Lees meerDe verklaringsprocedure bij executoriaal beslag
Wanneer je wederpartij ondanks een veroordelend vonnis niet betaalt, dan kun je executoriaal beslag leggen om de vordering te verhalen.
Lees meerMeesterclausule in koopovereenkomst
Bent u als verkoper of koper van onroerend goed een meesterclausule overeengekomen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.
Lees meerWat zijn dwangsommen? Hoe worden dwangsommen geïncasseerd? En wat gebeurt er met dwangsommen tijdens een faillissement?
Lees meer