Beslag op aandelen

Waarom zou u er voor kiezen om beslag op aandelen te leggen? Ondanks dat het niet vaak voorkomt, blijkt een beslag op aandelen in een praktijk een doeltreffend middel te zijn. Net als een beslag op een bankrekening zorgt een beslag op aandelen ervoor dat de schuldenaar er niet meer vrij over kan beschikken. Dat kan heel vervelend zijn. Zeker op het moment dat de schuldenaar de aandelen wil verkopen. Beslag en executierecht advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over het leggen van beslag op aandelen.

Formaliteiten

Een beslag op aandelen moet door de betreffende vennootschap worden aangetekend in haar aandeelhoudersregister. De deurwaarder dient deze aantekening eveneens te ondertekenen. Een besloten vennootschap is verplicht (artikel 2:194 BW) om het aandeelhoudersregister op haar kantoor beschikbaar te houden. In de praktijk wil het echter nog wel eens voorkomen dat het aandeelhoudersregister niet voorhanden of ‘kwijt’ is. Dit heeft gelukkig geen gevolgen voor de geldigheid van het beslag; ook zonder aantekening is het beslag rechtsgeldig gelegd.

Executie aandelen

Een conservatoir beslag op aandelen wordt executoriaal op het moment dat schuldeiser/beslaglegger in de hoofdzaak een (executoriale) titel heeft verkregen. Deze titel dient zowel aan de schuldenaar als aan de vennootschap te worden betekend.

De beslagen aandelen kunnen vervolgens uitsluitend verkocht en geleverd worden met toestemming van de rechtbank. De schuldeiser/beslaglegger moet binnen één maand om deze toestemming verzoeken, waarna de rechtbank zal bepalen op welke wijze (en onder welke voorwaarden) de verkoop en overdacht kan plaatsvinden. Doet de schuldeiser/beslaglegger dat niet (tijdig), dan komt daarmee het beslag te vervallen.

Advocaat beslag- en executierecht

Wilt u meer informatie over het leggen van beslag op aandelen of wordt u zelf geconfronteerd met een beslag op aandelen?

Vincent Melens

Vincent Melens

Advocaat / oprichter

Neem dan vrijblijvend contact op met een gespecialiseerde advocaat beslag- en executierecht van Flinck Advocaten, mr. Vincent Melens via telefoonnummer 020 – 26 10 234 of per e-mail: melens@flinckadvocaten.nl