Beslag op aandelen
Waarom zou u er voor kiezen om beslag op aandelen te leggen? Ondanks dat het niet vaak voorkomt, blijkt een beslag op aandelen in de praktijk een doeltreffend middel te zijn. Net als een beslag op een bankrekening zorgt een beslag op aandelen ervoor dat de schuldenaar er niet meer vrij over kan beschikken. Dat kan heel vervelend zijn. Zeker op het moment dat de schuldenaar de aandelen wil verkopen. Een advocaat beslag- en executierecht van Flinck Advocaten helpt u graag verder.
Formaliteiten
Een beslag op aandelen moet door de betreffende vennootschap worden aangetekend in haar aandeelhoudersregister. De deurwaarder dient deze aantekening eveneens te ondertekenen. Een besloten vennootschap is verplicht (artikel 2:194 BW) om het aandeelhoudersregister op haar kantoor beschikbaar te houden. In de praktijk wil het echter nog wel eens voorkomen dat het aandeelhoudersregister niet voorhanden of ‘kwijt’ is. Dit heeft gelukkig geen gevolgen voor de geldigheid van het beslag; ook zonder aantekening is het beslag rechtsgeldig gelegd.
Executie aandelen
Een conservatoir beslag op aandelen wordt executoriaal op het moment dat schuldeiser/ beslaglegger in de hoofdzaak een (executoriale) titel heeft verkregen. Deze titel dient zowel aan de schuldenaar als aan de vennootschap te worden betekend.
De beslagen aandelen kunnen vervolgens uitsluitend verkocht en geleverd worden met toestemming van de rechtbank. De schuldeiser/ beslaglegger moet binnen één maand om deze toestemming verzoeken, waarna de rechtbank zal bepalen op welke wijze (en onder welke voorwaarden) de verkoop en overdacht kan plaatsvinden. Doet de schuldeiser/ beslaglegger dat niet (tijdig), dan komt daarmee het beslag te vervallen.
Advocaat beslag- en executierecht
Wilt u meer informatie over het leggen van beslag op aandelen of wordt u zelf geconfronteerd met een beslag op aandelen?

Vincent Melens
Advocaat/ oprichter
Neem vrijblijvend contact op met mr. Vincent Melens, een gespecialiseerde advocaat beslag- en executierecht van Flinck Advocaten.
Telefoonnummer: 020 – 26 10 234
E-mail: melens@flinckadvocaten.nl
Actualiteiten
De verklaringsprocedure in de conservatoire fase
In de executoriale fase is het mogelijk om een verklaringsprocedure te beginnen. Ook in de conservatoire fase kan dit heel nuttig zijn.
Lees meerTekortkoming in de nakoming van de NVM koopovereenkomst
Het nakomen van afspraken is niet altijd een gegeven. Wat zijn de gevolgen van tekortingkoming in de nakoming van een koopovereenkomst?
Lees meerVerborgen gebreken en normaal gebruik garantie van de NVM koopakte
Het is de schrik van elke huizenkoper, wanneer er verbrogen gebreken blijken te zijn. En wanneer verhindert een gebrek het normaal gebruik?
Lees meerDe verklaringsprocedure bij executoriaal beslag
Wanneer je wederpartij ondanks een veroordelend vonnis niet betaalt, dan kun je executoriaal beslag leggen om de vordering te verhalen.
Lees meerMeesterclausule in koopovereenkomst
Bent u als verkoper of koper van onroerend goed een meesterclausule overeengekomen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.
Lees meerWat zijn dwangsommen? Hoe worden dwangsommen geïncasseerd? En wat gebeurt er met dwangsommen tijdens een faillissement?
Lees meer