Aanbetaling en faillissement

Geplaatst door: Vincent Melens

“Faillissement leidt tot meer vragen consument”, kopt www.nu.nl vandaag groot op de voorpagina van haar website. Volgens het informatieloket voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt (Consuwijzer), hebben consumenten steeds meer vragen over hun rechten in het geval van faillissement van een onderneming. Advocaat mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten over de gevolgen van een faillissement 

Toename faillissementen

De laatste jaren is het aantal faillissementen schrikbarend gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal faillissement in de eerste helft van 2013 met 14 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Hierdoor kan het gebeuren dat zowel ondernemers als consumenten zich steeds vaker geconfronteerd zien met een faillissement van een onderneming.

CBS.nl faillissementen

Aanbetaling

Heeft u vooruit betaald, maar het betreffende product nog niet ontvangen, dan heeft u (meestal) een probleem. In dat geval bent u namelijk de aanbetaling kwijt en krijgt u het betreffende product doorgaans niet meer geleverd van de curator. Voor consument of ondernemers kan het om deze reden verstandig zijn om terughoudend te zijn met het plaatsen van een aanbetaling. De meest veilige optie is om achteraf of bij aflevering te betalen.

Daarnaast is het verstandig om op voorhand onderzoek te verrichten naar een onderneming. Zijn er veel klachten op internet te vinden? Is de onderneming aangesloten bij een garantiefonds of brancheorganisatie? In sommige gevallen ontvangt u dan een (deel) van de aanbetaling terug. Op de website www.rechtspraak.nl staat het Centraal Insolventieregister, waarin u kunt controleren of een persoon of onderneming in staat van faillissement verkeert.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de gevolgen van een faillissement of heeft u nog vragen? Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met mr. Vincent Melens van Flinck Advocaten op telefoonnummer 020 – 26 10 234 of per e-mail:[email protected]