Eenmanszaak
Geplaatst door: Vincent Melens
De meeste bedrijven in Nederland worden gedreven in de vorm van een eenmanszaak. In 2012 stonden er ca. 870.000 eenmanszaken ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een ander onderzoek laat zien dat na 5 jaar nog maar de helft van de bedrijven bestaat. Waarom kiezen de meeste (aspirant) ondernemers voor een eenmanszaak en wat zijn de risico’s hiervan? Ondernemingsrecht advocaat mr. Vincent Melens over het starten van een eigen onderneming en de keuze voor een eenmanszaak.
Eenmanszaak
Een eenmanszaak wordt opgericht door inschrijving daarvan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarmee is de onderneming een feit en – in tegenstelling tot de BV die door een notaris moet worden opgericht – een goedkoop alternatief. Per 1 oktober 2012 is overigens het vereiste minimumkapitaal van EUR 18.000 voor de BV komen te vervallen.
Aansprakelijk
Een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat een ondernemer in een eenmanszaak ook met zijn privé-vermogen aansprakelijk is voor de schulden van de onderneming. Eventuele schuldeisers van de onderneming kunnen zich dus ook verhalen op het (privé)bezit van de ondernemer of (als hij geen huwelijkse voorwaarden heeft opgemaakt) op het vermogen van zijn echtgenote. Om deze reden kan het verstandig zijn om (alsnog) huwelijkse voorwaarden op te laten maken.
Verkoop van een eenmanszaak
Een BV kan vrij eenvoudig worden overgedragen door middel van een zogenaamde aandelentransactie. Daarmee gaat de gehele onderneming in een keer over op de kopende partij. Bij een eenmanszaak bestaat deze mogelijkheid niet, omdat een eenmanszaak niet over rechtspersoonlijkheid beschikt. Dat betekent dat alle vermogensbestanddelen van de eenmanszaak afzonderlijk moeten worden overgedragen.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het starten van een eenmanszaak, of bent u op zoek naar een advocaat voor advies over het starten van een onderneming? Neem vrijblijvend contact op advocaat Vincent Melens op telefoonnummer 020 – 26 10 234 of per e-mail: [email protected]
Vincent Melens
Advocaat
Bij Flinck Advocaten houdt Vincent zich met name bezig met het procederen en adviseren op het gebied van ondernemingsrecht, vastgoedrecht, verbintenissenrecht, beslag, executie en faillissementsrecht.