Go to Top

Conservatoir of executoriaal beslag

Conservatoir of executoriaal beslagHeeft u een vordering? En wilt u beslag laten leggen? Voor het leggen van beslag heeft u een advocaat nodig. Maar wat is het verschil tussen conservatoir of executoriaal beslag? En hoe verloopt het verdere proces? Advocaat Vincent Melens van Flinck Advocaten in Amsterdam legt uit hoe het werkt.

U kunt twee soorten beslag laten leggen. Conservatoir beslag voordat u een vonnis heeft en executoriaal beslag nadat u een vonnis heeft.

Conservatoir of executoriaal beslag

Conservatoir beslag wordt ook wel een bewarend beslag genoemd. Voorafgaand of tijdens een (bodem)procedure kunt u vermogensbestanddelen zoals een auto, huis of aandelen laten beslaan. Dit zorgt ervoor dat de schuldenaar deze vermogensbestanddelen niet meer mag verkopen gedurende de (bodem)procedure. Ook is het mogelijk om op de bankrekening en/of het salaris van de schuldenaar beslag te laten leggen.

Conservatoir beslag kan de schuldenaar behoorlijk onder druk zetten. U kunt zich voorstellen dat een beslag op de bankrekening en het salaris van de schuldenaar snel tot overleg zal leiden en in veel gevallen zelfs tot betaling of een schikking, dat nog voordat u een (bodem)procedure heeft gevoerd.

Voor het leggen van conservatoir beslag heeft u wel eerst toestemming (verlof) nodig van de voorzieningenrechter. Flinck Advocaten kan deze toestemming voor u vragen door het opstellen van een verzoekschrift.

Executoriaal beslag

In het geval u al een vonnis heeft kunt u executoriaal beslag laten leggen. Dit wordt ook wel uitwinnend beslag genoemd. Indien de schuldenaar niet betaalt zullen uiteindelijk de beslagen spullen worden verkocht op een executieveiling.

Ook kunt u executoriaal beslag laten leggen op een bankrekening of op salaris. De bank of de werkgever is dan verplicht het geld aan u af te dragen in plaats van aan de schuldenaar.

Meer informatie over conservatoir of executoriaal beslag?

Heeft vragen over conservatoir of executoriaal beslag? Neem dan vrijblijvend contact op met een beslag advocaat van Flinck Advocaten via 020 – 2610 234 of per e-mail: melens@flinckadvocaten.nl.

About Vincent Melens

Vincent Melens heeft jarenlange ervaring op het gebied van ondernemingsrecht en faillissementsrecht. Bij Flinck Advocaten adviseert en procedeert hij met name op het gebied van ondernemingsrecht, beslagrecht, faillissementsrecht en contractenrecht.