Advocatuur anno 2025

Geplaatst door: Vincent Melens

In een recente publicatie van ING Economisch Bureau wordt de klassieke advocatuur kritisch onder de loep genomen. Tarieven staan onder druk en het (klassieke) bedrijfsmodel loopt vast. Cliënten zijn kritisch op juridische kosten.

Volgens ING kenmerkt de huidige kostenstructuur zich door veel vaste kosten: hoge personeelslasten, huisvestingskosten en veel uitgaven aan opleiding en kennisbeheer. In een omgeving waar klanten meer waar voor hun geld willen, is de huidige kostenstructuur steeds moeilijker houdbaar, aldus ING.

Uitgangspunt bij veel kantoren blijft het zogenaamde uurtje-factuurtje systeem, waarbij de werkzaamheden op basis van een uurtarief in rekening worden gebracht. In de praktijk wordt nog maar weinig gebruik gemaakt van (juridische) abonnementen of een vaste prijsafspraak. Flinck Advocaten doet dit wel en streeft ernaar om zo veel mogelijk te werken met een zogenaamde fixed fee. Op deze manier weet iedereen op voorhand waar hij aan toe is. Dit is wel zo duidelijk. Eerder voorspelde marktanalist Gerard Tanja van Venturis Consulting bijltjesdag voor middelgrote advocatenkantoren in BNR Juridische Zaken.

Neem contact op met de advocaten van Flinck Advocaten om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Vincent Melens

Advocaat

Bij Flinck Advocaten houdt Vincent zich met name bezig met het procederen en adviseren op het gebied van ondernemingsrecht, vastgoedrecht, verbintenissenrecht, beslag, executie en faillissementsrecht.